پیشنهاد ویژه : وبینار آشنایی با مهارت های نرم

متن پیام

ثبت نام و ورود

شماره همراه

+98

شماره همراه خود را بدون صفر اول وارد کنید

افسردگی یکی از مشکلات سلامت عمومی است که عامل بسیاری از بیماری‌ها در سطح جهان است و بر روی کیفیت زندگی افراد تأثیر می‌گذارد. بنا بر گزارش سال ۲۰۲۰ سازمان سلامت جهانی (WHO)، افسردگی به لحاظ بار بیماری در رتبه اول جهان قرار می‌گیرد. در ترکیه هم همانند سایر کشورهای جهان شیوع بیماری‌های روحی در حال افزایش است. بنا بر گزارش مرکز آمار سلامت ترکیه، فراوانی افسردگی در ترکیه 2.8% بود که در سال ۲۰۱٦ به 7.2% رسید. بر اساس بررسی‌های انجام‌شده شروع افسردگی به سن کمتر رسیده است و جوانان بین ۲۰ تا ۳۰ سال درخطر جدی ابتلا به افسردگی قرار دارند. علاوه بر آن خطر ابتلا به افسردگی در زنان بیش از مردان است و شناخت عوامل خطر برای پیشگیری از این بیماری ضروری است. تحقیقات نشان داده‌اند که رژیم غذایی با بیماری‌های روحی ارتباط دارد و رژیم غذایی باکیفیت پایین و چاقی عامل خطری برای ابتلا به بیماری‌های روحی ازجمله افسردگی است.

انتخاب شرکت کنندگان برای پژوهش و جمع آوری اطلاعات آنها

در پژوهشی که از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰ در آنکارا، ترکیه بر روی ۱۰۵ دانش‌آموز خانم بین ۲۰ تا ۲۹ سال انجام گردید، اطلاعات مربوط به ویژگی‌های اجتماعی- جمعیتی شرکت‌کنندگان، اندازه‌گیری وزن، قد، نسبت چربی بدن، توده عضلانی، اندازه دور کم و یاد آمد سه‌روزه مصرف مواد غذایی طی مصاحبه چهره به چهره جمع‌آوری گردید. میزان افسردگی شرکت‌کنندگان بر اساس طبقه‌بندی Beck (Beck Depression Inventory یا BDI) سنجیده شد.

نتایج

در این بررسی مشخص گردید که 46.7% شرکت‌کنندگان علائم ضعیف افسردگی و 25.7% علائم متوسط تا شدید افسردگی را داشتند. همچنین مشخص گردید که میزان افسردگی شرکت‌کنندگان با شاخص توده بدنی آن‌ها (BMI)، اندازه دور کمر، نسبت دور کمر به قد و میزان چربی بدن ارتباط مستقیم و با توده عضلانی ارتباط معکوس دارد. این بررسی نشان داد که هر یک واحد افزایش شاخص توده بدنی می‌تواند افسردگی را تا ۲۷% BDI افزایش دهد. علاوه بر این نشان داده شد که افرادی که علائم متوسط تا شدید افسردگی را داشتند، دریافت انرژی و کربوهیدرات بیشتر از دیگران و دریافت ویتامین C، آهن، روی، کلسیم، فسفر و منیزیوم کمتر از بقیه داشتند. همچنین مشخص گردید افزایش مصرف آهن، ویتامین C و چربی‌های امگا 3 با کاهش افسردگی مرتبط است. مضافاً زنان جوانی که سه وعده‌غذای اصلی در روز داشتند به نسبت آن‌هایی که دو وعده اصلی غذایی داشتند افسردگی کمتری داشتند.

ارتباط کیفیت غذا با افسردگی

به­طور خلاصه باید گفت که تغذیه نقش کلیدی در شروع، شدت و دوره افسردگی دارد. رفتارهایی مانند از دست دادن اشتها، حذف وعده‌های غذایی و افزایش تمایل به مصرف شیرینی با افسردگی ارتباط دارد. اگرچه مصرف غذای بیشتر از حد طبیعی و انتخاب غذاهایی که کربوهیدرات‌های ساده بالایی دارند، به‌سادگی آماده می‌شوند (غذاهای فوری) یا شیرین هستند در زمان استرس رفتار شایعی برای مقابله با استرس است، اما مصرف زیاد از حد این غذاها باعث افزایش خطر افسردگی می‌شود؛ بنابراین کیفیت رژیم غذایی، افسردگی و ترکیب بدن بر روی‌هم تأثیرگذارند و بهبود کیفیت رژیم غذایی برای ارتقاء سلامت و بهبود کیفیت زندگی جوانان مؤثر است.

مترجم: عطیه حاجی رسولی


Reference:

Yardımcı, H., & Demir, G. (2022). The relationship of diet quality and body composition with depression level in young women. Acta Scientiarum. Health Sciences, 45(1), e60410. https://doi.org/10.4025/actascihealthsci.v45i1.60410


پاسخگویی واتس‌اپ