در دنیای پرشتاب امروز، موفقیت در محیط کار نیازمند چیزی بیش از تخصص فنی و دانش صِرف است. پژوهشهای انجامشده توسط دانشگاه هاروارد نشان میدهند که حدود 85% از موفقیتهای شغلی ناشی از مهارتهای نرم هستند و مهارتهای فنیِ سخت تنها تا 15% موفقیت شغلی را تضمین میکنند. مهارتهایی مانند انعطافپذیری، تابآوری، توانایی برقراری ارتباط موثر کلامی و غیر کلامی، گوشدادن فعال، تنظیم هیجان و مدیریت استرس، تصمیمگیری و حل مسئله، مدیریت زمان، کار تیمی، نقدپذیری، خلاقیت، تفکر نقاد، تفکر راهبردی و رهبری میتوانند در بیشتر مشاغل به افراد کمک کنند و بهرهوری تیمی و سازمانی را افزایش دهند.
مهارتهای نرم کارکنان، تضمینکنندۀ موفقیت سازمانی هستند.
اغلب فارغالتحصیلان دانشگاهی فاقد مهارتهای نرم پایه برای ورود موفق به بازار کار هستند و مهمتر از آن اینکه بیشتر افراد شاغل هم از این مهارتها محرومند. در واقع شکاف قابل توجهی بین عرضه و تقاضای مهارتهای نرم وجود دارد، چیزی که از آن با عنوان «شکاف مهارتهای نرم» (Soft Skills Gap) یاد میشود.
در نظرسنجی سال 2019 انجمن مدیریت منابع انسانی مشخص شد که سهچهارم کارفرمایان برای یافتن فارغ التحصیلانی که دارای مهارتهای نرم لازم باشند مشکل دارند. یافتههای مجمع جهانی اقتصاد در سال 2015 هم نشان میدهد که مهارتهای اصلی مورد نیاز در محیط کار، در قرن بیست و یکم، مهارتهای نرم کلیدی هستند. جالب آنکه در اغلب نظرسنجیها مهمترین مهارتهای سخت یا در بین 10 مهارت برتر قرار ندارند یا اینکه در انتهای لیست مهارتهای مهم قرار دارند.
بر اساس گزارش انجمن مدیریت منابع انسانی (SHRM) در سال 2021، 77 درصد از متخصصان منابع انسانی اظهار کردهاند که بهبود مهارتهای نرم کارکنان، اصلیترین برنامۀ سازمانشان در آینده است.
مهارتهای نرم، شاخصهایی مفید برای ارزیابی موفقیت یک استخدام جدید هستند. نتایج یک مطالعه نشان میدهد که علت اصلی 89% از شکستهای استخدامی جدید، ضعف در مهارتهای نرم بوده است و نه فقدان مهارتهای فنی. تنها 11% از موارد عدم موفقیت در استخدامهای جدید به دلیل نبود مهارتهای فنی بوده است.
این روند به ویژه برای استخدامهای سطح پایه صادقتر است. از آنجایی که متقاضیان سطح پایه هنوز مهارتهای فنی پیشرفتهای ندارند، دارا بودن مهارتهای نرم مناسب میتواند متقاضی را از رقبای خود متمایز کند.
ماندگارتر و قابل اتکاتر از مهارتهای سخت هستند:
«بسیاری از مهارتهای نرم در آیندۀ قابل پیشبینی همچنان مورد نیاز خواهند بود، حتی با تکامل صنعت و بازار». بسیار محتمل است که مهارتهای سختی که اکنون به آنها نیاز داریم در 5 یا 10 سال آینده به این اندازه مهم نباشند. اما بسیار دور از ذهن است که انعطافپذیری، تابآوری، قابل اعتماد بودن، خلاقیت، مسئولیتپذیری یا حتی توانایی برقراری ارتباط موثر و نقدپذیری فاقد اهمیت شوند.
قابلانتقالتر از مهارتهای سخت هستند:
اگر شغل خود را به تازگی شروع کردهاید یا اگر در حال تغییر شغل هستید ممکن است نتوانید تمام مهارتهای سختی را که در گذشته کسب کردهاید به کار بگیرید، اما مهارتهایی مانند انعطافپذیری، مدیریت استرس، کار تیمی، قابل اعتماد بودن، و خلاقیت میتوانند در بیشتر مشاغل به شما کمک کنند.
«پرورش و توسعۀ مهارتهای نرم بسیار دشوارتر از فراگیری مهارتهای سخت است، زیرا مستلزم تعامل فعالانه و مداوم با دیگران است». در حالی که مهارتهای سخت را میتوان از طریق مطالعۀ یک کتاب یا با آموزش فردی آموخت، پرورش مهارتهای نرم به ترکیبی از محیط و افراد دیگر نیازمند است. از اینرو، یادگیری صرفاً به شخص بستگی ندارد، بلکه تحت تأثیر عوامل مختلفی است که فرآیند آموزش را سختتر و غیرقابل پیشبینی میکند. اما روشهای نوین فراگیری مهارتهای نرم که در واقع ترکیبی از دورههای کارگاهی-آموزشی و بهرهگیری بلندمدتتر از مربی (در قالب کوچ یا راهنما( هستند، موفقیت در پرورش مهارتهای نرم را تا حد بسیار زیادی تضمین میکنند.
اگرچه توسعۀ مهارتهای نرم به سادگی فراگیری یک مهارت فنی نیست، اما نتیجۀ آن ماندگارتر است. ما در دُکسا-توف متعهد به استفاده از جدیدترین و کارآمدترین روشهای آموزش مهارتهای نرم هستیم.