بدون “تعجب کردن” مغز رشد نمیکند!
کودکان بسیار بیش از بزرگسالان در مواجهه با تجربههای جدید متعجب میشوند. آزمایش جالبی که نتایج آن در نشریهی “پیشرفتهای علوم” منتشر شده درصدد تبیین این پدیده بوده است. آزمایشها نشان دادند که بخشی از مغز بچهموشها در مواجهه با صداهای ناآشنا، بهشدت تحریک میشود اما بهتدریج و با تکرار صدای ناآشنا، آن بخش و بخشهای دیگری که در پردازش صدا دخالت دارند، کمتر و کمتر فعال میشوند.
نویسندگان مقاله تبیین سادهای در شرح این آزمایش عرضه میکنند. اولا بدون کسب تجربه مغز موشها رشد نمیکند. اما وقتی تجربهای عادی شد مغز با آن پدیده آشنا میشود و با پردازش مکرر اطلاعات آن، چیز جدیدی نمیآموزد و صرفا انرژی مصرف میکند. بنابراین آن را در حالت پسزمینه قرار میدهد و دیگر آن را پردازش جدیدی نمیکند مگر آنکه تجربههای تعجببرانگیز جدیدی دریافت کند.
برای این پدیده، تبیین جالبی در معرفتشناسی تکاملی وجود دارد که پژوهشگران نیز به آن اشاره دارند: طی رشد جانور مغز تصویری درونی از جهان تشکیل میدهد. سپس این تصویر را با محرکهای خارجی مقایسه میکند. هر چیزی که با این “جهانبینی” مطابقت ندارد، جای تعجب دارد، و میتواند منجر به بروزرسانی تصویر قبلی شود. اگر تصاویری که دریافت میکنیم همگی مطابق جهانبینی ما باشند دیگر مغز رشد نخواهد کرد و تصاویر قبلی را ابقاء میکند.
مشخصا تجربههای حسی متنوع میتواند راهی برای ادامهیافتن رشد مغز در انسان باشد که در دههی سوم زندگی بهشدت کند میشود. راههای پرهزینهای وجود دارد؛ مثلاً رفتن به سفر و مواجهه با تجربههای جدید. اما این راهکار آنقدر برای انسان امروز دور از دسترس است که توصیهی آن به شوخی میماند. خوشبختانه راهکارهای بدیل و کم هزینهتری در اختیار است.
در مرزهای علوم شاهد یافتههایی کاملا نامنتظره هستیم. بیدلیل نبود که افلاطون و ارسطو میگفتند فلسفه (علم) با حیرت آغاز میشود. اخبار علوم را دنبال کنیم. فقط دانش ما را نمیافزایند؛ مهمتر از آن، ما را از جزماندیشی و رکود در جهانبینی رها میسازند.