جلبکهای یخچالی
مثالی جدید از تکامل در شاخهای که پیچیدگی کاهش یافته است
مطابق فهم عرفی، و البته نادرست، جهت تکامل همواره از ساده به پیچیده بوده است.
معمولاً در نقض این تفکر به مواردی اشاره میشود که از پیچیدگیهای موجودات کاسته شده است. به عنوان نمونه به موجوداتی اشاره میکنیم که طی فرایند تکامل برخی خصیصهها را از دست دادهاند. از معروفترین مثالها برای این پدیده به تحلیل رفتن دست و پا در نیاکان مارها اشاره میشود که در نهایت به حذف دست و پا در مارها انجامیده است.
با این حال، آشکار به نظر میرسد که در شاخههایی از تکامل که به موجودات پرسلولی نظیر درختان و پستانداران رسیده، گذار از تکسلولیها به پرسلولیها را شاهد بودهایم.
اما آیا ممکن است طی فرایند تکامل از موجودی پرسلولی به سمت موجودی تکسلولی برویم؟! در نقد نظریهی تکامل شنیدهایم که میگویند چرا هیچگاه طی تکامل موجودی پیچیده به موجود سادهتر تبدیل نشده است؟!
پژوهشی که اخیراً نتایج آن منتشر شده مثال نقض جالبی را برای این پدیده عرضه میکند.
زمین حدود ۶۵۰ میلیون سال پیش دوران بسیار سردی را گذراند که در نتیجهی آن سرمای قطبها تا استوا گسترش یافت و سراسر زمین یخ زد.
عمر جلبکهای یخچالی امروزه، که تک سلولی هستند حدوداً به ۲۰۰ میلیون سال پس از این دوران یخبندان، که به “زمین گلولهبرفی” موسوم است، باز میگردد. اما نیای مشترک جلبکهای یخچالی و گیاهان، جلبکهای “پرسلولی” بودهاند که در دوران زمین گلولهبرفی میزیستهاند. به عبارتی نیای جلبکهای یخچالی که تکسلولیاند، جلبکهای پرسلولی بودهاند.
اکنون مثالی داریم برای آنکه تکامل از پرسلولی به تکسلولی نیز رخ داده است و لزوماً تکامل به سمت افزایش پیچیدگی نیست.
این یافته از منظری دیگر نیز حائز اهمیت است: شواهد ژنتیکی بررسی شده در این پژوهش درک بهتری از تکامل گیاهان را ممکن میسازد.
خلاصه مقاله را اینجا ببینید.